Nu-i așa că locul de muncă este spațiul în care petreci mult timp din viața ta? Indiferent dacă mergi fizic la birou sau dacă lucrezi de acasă.
De fapt, locul în sine - camera, biroul, clădirea în care lucrezi – reprezintă doar o parte din ceea ce contribuie la felul în care te simți la job. Ceea ce influențează în mod major starea ta interioară, pe parcursul orelor de lucru și nu numai, este calitatea relațiilor pe care le ai cu colegii tăi, cu șeful tău și cu organizația în sine.
Se spune că oamenii nu pleacă dintr-o firmă din cauza firmei în sine, ci pleacă din firmă din cauza relațiilor cu managerii. Eu cred cu tărie că așa este și când spun asta nu neg faptul că mai există și alte motive pentru care oamenii decid să iasă dintr-o echipă. Însă, de foarte multe ori decizia aceasta este luată pentru că relațiile cu superiorii ierarhici sunt nesatisfăcătoare sau chiar toxice.
O statistică ce a ajuns la mine recent, spune că 8 din 10 oameni pleacă dintr-un job din cauza managerilor. Mie mi se pare cel puțin îngrijorător.
Se intâmplă așa pentru că suntem cu toții, ființe relaționale, fie că suntem sau nu conștienti de asta. În mod natural avem nevoie să relaționăm într-un mod sănătos și starea pe care ne-o dă această relaționare de la serviciu, ne motivează în activitatea noastră sau dimpotrivă ne sabotează.
Cine nu și-ar dori relații sănătoase la job...?
Există un studiu de lungă durată, derulat de Universitatea Harvard pe o perioadă de aproximativ 70 de ani, prin care și-au propus să afle ce anume ne influențează în mod semnificativ fericirea.
Rezultatul acestui studiu a arătat faptul că ceea ce contribuie foarte mult la fericirea fiecăruia dintre noi este calitatea relațiilor. Aceeași idee ar putea fi exprimată și altfel: Poți fi fericit oriunde, dar nu cu oricine.
Extrapolând aș spune așa: Poți fi fericit în orice firmă dar nu cu oricine (colegi sau manageri).
Tot ce am spus mai sus despre fericire se aplică și în relațiile profesionale, doar că nu-i punem numele ,,fericire,, ci se numește ,,mediu de lucru sănătos,,.
Și acum după ce am făcut introducerea să intrăm în subiect. Îți propun un exercițiu simplu.
Ești la muncă, te uiți în jurul tău și te întrebi: Cine sunt oamenii cu care îmi petrec 8 ore sau mai mult, fizic sau prin interacțiune online?
Te poți opri câteva minute din citit pentru a-ți răspunde la această întrebare.
Iată răspunsul meu: Sunt oamenii care trăiesc în aceeași societate în care trăiești și tu. Dacă tu nu ai avut la școală o materie care să te învețe cum să relaționezi conștient, așa cum ai învățat de exemplu matematica, nici cei din jurul tău nu au avut. Deosebirea dintre tine și ei, este că tu vrei să înveți, de aceea ești aici și te felicit pentru asta.
Cu alte cuvinte cei mai mulți dintre noi nu relaționează conștient și nu au relații sănătoase pentru că nu știu cum să facă asta. Și dacă la toate astea adăugăm ,,rucsacul emoțional,, cu care vine fiecare în relațiile profesionale, până la relația toxică mai este doar un pas.
De ce spun asta? Pentru că în acest ,,rucsac emoțional,, purtăm tot ce am adunat de-a lungul vieții: experiențe, convingeri, tipare mentale, credințe limitative, mecanisme pe care ți le-ai format de-a lungul timpului, răni emoționale și situații neîncheiate. Porți cu tine acest rucsac oriunde mergi, îl porți și la serviciu pentru că face parte din tine. Felul în care oricine relaționează este influențat de percepția pe care și-a creat-o în funcție de tot ce are în rucsac.
O relație profesională vine cu restricții și constrângeri prin natura ei.
Adică suntem nevoiți să ne conformăm anumitor norme și reguli interne, politici de companie, specificul profesiei și așa mai departe. În aceste condiții, dacă relațiile cu oamenii cu care lucrezi, îți fac rău sub o formă sau alta, mediul în care lucrezi devine toxic. Mediul este format din oamenii care te înconjoară, ei te ridică și/sau te motivează sau te coboară și/sau te sabotează.
O relație profesională este toxică atunci când una sau mai multe din nevoile relaționale sunt încălcate.
Citește mai departe să afli care sunt nevoile relaționale.
Înainte de a intra în detalii în ceea ce privește nevoile relaționale, te invit să reflectezi puțin la următorul lucru.
La job ai de gestionat 2 relații.
O relație este cea care se stabilește între rolurile profesionale pe care doi oameni le au într-o firmă și în acest canal de comunicare schimburile care au loc, sunt pe subiecte care țin exclusiv de activitatea profesională. Cum ar fi: discuții comerciale, schimburi de informații, rapoarte, corespondență de business etc.
Aceasta este relația profesională la job.
O altă relație se crează la nivel uman între cei doi oameni care îmbracă haina rolurilor profesionale. Se întâmplă așa pentru că suntem oameni și este absolut normal să se întâmple așa. Spuneam puțin mai sus că suntem ființe relaționale, deci avem această nevoie de a relaționa.
Aceasta este relația personală la job altfel spus o relație interumană.
Relația personală este atunci când mergi cu colega ta să mâncați împreună la prânz, ieșiți să fumați sau beți o cafea împreună. Tot în relația personală ești și atunci când îl întrebi pe colegul tău, ce îi face copilul sau cățelul. În relația personală au loc interacțiuni interumane.
Nu avem cum să nu formăm această relație personală atât timp cât suntem ființe umane. Putem doar să o dezvoltăm mai mult sau mai puțin, în funcție de ce simte și dorește fiecare.
Poate doar dacă am fi roboți nu ar exista relația personală.
Cele mai frecvente probleme de relaționare care apar în interiorul unei echipe, apar atunci când oamenii acumulează frustrări, nemulțimiri, resentimente în relația personală și vin cu ele în relația profesională și le varsă acolo.
Pentru o sănătate relațională în organizație, normal ar fi să nu amestecăm aceste două relații și să învățăm să comunicăm astfel încât să avem relații sănătoase.
Jacques Salomé, creatorul metodologiei ESPERE vorbește despre 7 nevoi relaționale, pe care le consideră foarte importante. Conform spuselor lui, este absolut necesar ca aceste nevoi să fie respectate în toate relațiile vieții noastre. Nevoile relaționale vorbesc despre sănătatea vieții.
O relație în care nevoile relaționale nu sunt respectate (pe termen lung) este o relație toxică și mai devreme sau mai târziu va avea repercursiuni asupra sănătății.
1. Nevoia de a influența proximitatea
Orice persoană își dorește să i se respecte dorința de a schimba într-o anumită măsură mediul în care trăiește și lucrează. Adică să fie posibil să schimbe mediul prin contribuția pe care o aduce prin ceea ce este și ceea ce face. Este o nevoie firească, pentru orice om, să vrea să lase o amprentă personală în locul în care își petrece mult timp, respectiv în spațiul de lucru. Nu mă refer doar la spațiul fizic de lucru ci și la spațiul care se creează prin interacțiunile cu ceilalți.
Cu alte cuvinte, fiecare om are nevoie să poată modifica acel mediu astfel încât să se poată simți în largul său, știind că nu va fi judecat și nici etichetat pentru modul în care el trăiește la job.
2. Nevoia de a fi recunoscut așa cum ești
Este cât se poate de firesc să vrei să fii văzut, auzit și recunoscut (în sensul de a fi acceptat) așa cum ești nu cum și-ar dori ceilalți să fii.
Poate că ai nevoie de curaj pentru a te arăta așa cum ești, așa cum ai devenit. Prin urmare te vei simți rănit dacă nu te poți manifesta așa cum ești și așa cum gândești.
3. Nevoia de a te exprima așa cum poți, înseamnă:
- Să simți că te poți exprima liber, chiar dacă opinia ta este diferită de a celorlalți (mai ales diferită de cea a managerilor)
- Să simți că îți poți transmite opiniile deschis fără teama că ar putea fi respinse
- Să știi că îți vor fi auzite punctele de vedere
- Să simți că te poți exprima în registrul tău și asta nu înseamnă doar verbal ci și nonverbal
Toate aceastea definesc libertatea felului tău de a fi pe care ai nevoie să-l poți manifesta și în spațiul profesional, nu doar în cel personal.
4. Nevoia de a spera, de a visa
Ca ființă umană ai nevoie să știi că poți să speri că mâine va fi mai bine ca azi, să știi că poți visa că mâine totul se va rezolva mult mai repede decât azi, că poți să-ți imaginezi cum ar arăta jobul tău într-o variantă fără stress etc.
Ai acest drept de a spera și nimeni nu ți-l poate lua. Ori de câte ori cineva ar încerca să te descurajeze, este normal să te simți pe deoparte lezat, descurajat și pe de altă parte îți va afecta disponibilitatea ta de a fi deschis în interacțiunea cu celălalt (în special cu cel care a avut față de tine un comportament care te descurajează).
5. Nevoia de intimitate
Da și în mediul profesional este firesc să existe o anumită intimitate pentru că ești om care are un rol profesional nu ești un rol.
Ai dreptul să nu împărtășești totul despre tine și dacă simți să păstrezi doar pentru tine anumite informații este firesc să fie așa. Nu ai nicio obligație să dai detalii despre aspecte din viața ta personală și nimeni nu ar trebui să insiste atunci când tu simți să nu spui mai mult.
Dacă celălalt și-ar dori să știe mai multe, asta are legătură cu el și asta nu înseamnă că tu ar trebui să te simți obligat să spui ce nu vrei să spui.
6. Nevoia de a fi înțeles în registrul în care te exprimi
Ai nevoie să fii înțeles în registrul în care te exprimi: faptic, rațional sau emoțional. Dacă ți se va răspunde într-un alt registru, te vei simți neînțeles și comunicarea va deveni mai săracă. Ca o reacție firească, te vei inchide și data viitoare vei ezita să abordezi persoana respectivă.
Iată un exemplu. Imaginează-ți următoarea situație:
Cineva dintr-o echipă vine la șeful lui și îi spune: ,,Mă simt supra încărcat, simt că am prea multe taskuri și nu-mi ajunge timpul.,, Cuvântul ,,simt,, arată că registrul în care se exprimă este cel emoțional. Când spui ce simți vorbești despre emoțiile tale.
Șeful lui îi răspunde:,,Nu cred că ești supra încărcat...alții au și mai multe taskuri decât tine...,,
Lasând la o parte comparația pe care o face cu alți oameni și care este un comportament antirelațional, răspunsul șefului vine în registrul rațional. Când spune ,,nu cred...,, el vorbește despre raționamentul lui și nu răspunde în registrul emoțional ca să fie pe același canal de comunicare cu omul din echipa lui.
Acest gen de discrepanță în ceea ce privește registrele de comunicare, duce la sentimentul că nu ești înțeles și mai târziu apar frustrări.
7. Nevoia de a fi valorizat
Ai nevoie să știi că ești important pentru companie, să știi că ceea ce faci tu, contribuția ta este văzută și apreciată. Dacă privim lucrurile din punct de vedere relațional, este firesc să fii valorizat ca om și nu doar prin prisma rezultatelor tale.
Valoarea unui om într-o organizație este mult mai mare decât suma pe care o primește în fiecare lună sub formă de remunerație.
Sentimentul cel mai împlinitor pentru cineva care face parte dintr-o echipă este acela de a simți că ceea ce face el are sens, că prin activitatea lui a contribuit la un obiectiv mai mare.
În principiu, mulți oameni își doresc să aibă această contribuție, însă sunt deseori demotivați fie prin încălcarea uneia sau mai multor nevoi relaționale fie prin comportamente antirelaționale.
Nerespectarea nevoilor relaționale în mediul profesional, duce la relații toxice și implicit la un mediu profesional nesănătos pentru oamenii care lucrează acolo.
Chiar dacă nevoile de mai sus nu sunt declarate, să fii sigur că orice om în sinea lui are nevoie să se țină cont de ele. Cum am mai spus, acestea sunt nevoi care țin de latura umană a fiecăruia dintre noi și sunt esențiale pentru relații profesionale sănătoase.
Iată câteva indicii clare în acest sens:
- Te simți neînțeles și neauzit
- Te simți respins atunci când exprimi o opinie diferită
- Ți se cer explicații/detalii referitoare la viața ta personală
- Ești comparat cu alți colegi de ai tăi
- Ți se fac reproșuri în loc să ți se comunice lucruri într-un mod asertiv
- Ironia este confundată cu o formă de comunicare
- Ți se spune deseori ce nu ai făcut și nu este văzut efortul tău
- Nu ești înțeles în registrul în care te exprimi
- Te simți neapreciat
Când este nerespectată oricare dintre nevoile relaționale de mai sus, acela este un semn că ești într-o relație profesională toxică (mai mult sau mai puțin).
Cookie | Durată | Descriere |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |