Pare a fi unul și același lucru? Poate că așa pare, dar din punct de vedere relațional nu este și am să-ți spun în cele ce urmează care e diferența dintre cei doi termeni și de ce unul e benefic și celălalt poate fi profund dăunător.
Înainte de a intra în subiect vreau să vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați scris că vreți să abordez acest subiect. Mă bucur că ați venit către mine pentru a vă exprima punctul de vedere! Țineți-o tot așa.
Pe cei care încă nu mi-au scris vreau să-i îndemn să o facă. Ușa mea este mereu deschisă pentru prieteni.
Feedbackul vostru mă ajută foarte mult, pentru că îmi arată ce aveți nevoie și astfel eu știu cum pot să vă ajut.
Negociere sau compromis? Ce alegi în relațiile tale?
Fiecare dintre cei doi protagoniști ai unei relații are propriile dorințe și nevoi și așa este firesc. De la aceste diferențe dintre cei doi apar ca o consecință normală, opiniile diferite.
Ce facem când avem opinii diferite?
Ascultăm opinia celuilalt și o acceptăm. Și asta nu înseamnă că renunți la opinia ta ci înseamnă că accepți faptul că celălalt gândește diferit de tine, ceea ce este foarte firesc.
Într-o relație sănătoasă pot conviețui 2 opinii diferite și prin coexistența lor se face loc pentru negociere – demersul magic prin care împăcăm ambele părți. Am spus negociere, nu compromis.
- Să ajungi la un punct comun cu celălalt, punct care este ok pentru tine dar și pentru cel de la capătul celălalt al relației și vă asigurați amândoi că rămâneți în acord cu valorile voastre.
- Să ții cont de dorințele tale și de dorințele celuilalt și să găsiți împreună cea mai bună opțiune atât pentru voi doi cât și pentru relație. E important să vă gândiți la relație. Sunteți 3: voi doi și relația dintre voi și asta înseamnă că firesc este să vă gândiți și la relație nu doar la fiecare dintre voi.
Negocierea este sănătoasă atunci când ceea ce oferi nu te pune în conflict cu tine însuți și cu tot ce este important pentru tine.
Negocierea este toxică atunci când ceea ce dai te duce în zona lui „nu mai pot„ sau „e prea mult„ – zonă în care te simți sufocat...de fapt...dacă ai ajuns în punctul acesta, deja ai trecut linia în partea cealaltă spre compromis.
Iată câteva idei:
- Ora la care începi lucrul (și să ții cont de ceea ce e benefic și pentru tine nu doar pentru companie)
- Salariul și alte beneficii (abonamente medicale, abonamente la sală etc)
- Zilele de concediu
- Să lucrezi de acasă (după pandemie a devenit mult mai ușor de negociat acest aspect)
- Mașina de serviciu (integral pe firmă sau poți negocia să achiți tu o parte din sumă și să ai o mașină mai aproape de ceea ce îți dorești decât de opțiunea firmei)
- Săptămâna de lucru de 4 zile (care încet-încet începe să fie acceptată)
- Ziua de Vineri scurtă (până la ora 14:00)...și așa mai departe.
Se pot negocia mai multe lucruri decât te gândești la prima vedere, totul este să-ți dai voie cel puțin să consideri că meriți și apoi că e posibil.
Muuulte.
- De câte ori pe lună o vizitați împreună pe mama-soacră
- Cum aranjați mobila în casă
- De câte ori speli tu vasele, de câte ori le spală el
- Când mergeți în vancanța pe care o vrei tu, când mergeți în vancanța pe care o vrea el
- Cine face cafeaua dimineața și cine pregătește micul dejun și când faceți rocada din când în când...lista ar putea continua și chiar te rog să adaugi pe listă și alte lucruri pe care consideri că le poți negocia.
Problemele apar când nu există negociere și cu timpul acest tip de abordare va duce la frustrare mai târziu la apariția resentimentelor și din păcate acesta este un mod în care o relație începe să devină toxică.
Dacă vezi că celălalt nu este deschis să negocieze, vorbește-i despre motivul pentru care tu consideri că e important pentru relație, să negociezi.
Când unuia dintre cei doi i se cere în mod constant să renunțe la opțiunea lui, la ceea ce vrea el, mai devreme sau mai târziu va apărea nemulțumirea și se va crea un dezechilibru. Se va simți neimportant, nevăzut, neînțeles și foarte posibil i se vor activa anumite răni emoționale.
Este firesc să negociem și în negociere să oferim și/sau să renunțăm la lucruri/acțiuni care nu ne zdruncină relația cu sine.
Zona mea de expertiză o reprezintă relațiile profesionale, însă aleg să mă refer și la zona de relații personale, pentru că vreau să te încurajez să negociezi în ambele arii din viața ta, atât profesională cât și personală și când faci lucrul ăsta să-ți amintești că este un demers sănătos și firesc.
Poți să negociezi faptul că uneori stai peste program la job, dar dacă ți se cere deseori lucrul acesta (direct sau indirect) sau activitatea jobului te obligă așa și îți răpește timpul liber sau timpul cu familia...avem de a face cu un compromis.
Un compromis este ceva ce faci sau ți se cere să faci și acel lucru, acea acțiune îți generează un conflict interior.
Dacă ea vrea să meargă la conservator, pentru că asta îi place și asta dorește să facă și el îi va cere să renunțe la această idee ca să crească copiii...mai devreme sau mai târziu, cerința lui pe care ea vrea să o ia în considerare, îi va provoca un puternic conflict interior.
Dacă el vrea să se facă actor pentru că simte că are această vocație și familia lui îi va impune propriile credințe și convingeri (cași cum el nu ar putea să gândească cu propria minte) și va insista ca el să devină avocat, mai devreme sau mai târziu va acumula resentimente, frustrare, poate chiar ură și ce este foarte dăunător (pentru el) va trăi un puternic conflict interior.
O parte din el va dori să-și mulțumească familia și o parte din el va dori să urmeze calea inimii, de aici apare conflictul.
Te întrebi cât poate trăi cineva cu astfel de conflict interior?
Unii oameni trăiesc o viață și nu înțeleg de ce au tot felul de somatizări.
Alții mai mai norocoși și/sau mai curajoși, la un moment dat aud clopoțelul din mintea lor care le spune că e momentul să schimbe ceva. Și încep să țină cont mai mult de ce își doresc ei înșiși pentru ei, decât ce vor alții pentru ei.
Drumul către sine nu e întotdeauna ușor, dar eu cred cu tărie că merită toate eforturile.
Fii atent la ce simți.
Corpul îți dă întotdeauna mesaje și starea ta interioară este cel mai bun indicator.
Când nu știi clar ce este negociere sau compromis, întreabă-te ce simți și neapărat fii sincer cu tine. Dacă simți cel mai mic disconfort, înseamnă că e nevoie să ieși de pe pilor automat, să-ți activezi „radarul de conștientizare„ și să privești monitorul propriilor emoții.
Negocierea este ceva ce este acceptabil, nu simți că e prea mult și e ceva ce poți să faci fără să simți o apăsare.
Compromisul te doare în suflet.
Vestea bună este că aproape oricând poți să negociezi, important este ca tu să consideri că negocierea este o opțiune.
Cu cât ai o relație mai sănătoasă și mai solidă cu tine însuți cu atât îți va fi mai ușor să negociezi și să nu accepți compromisuri care intră in conflict cu cine ești.
Important este să existe un echilibru, altfel unul dintre cei doi protagoniști se va simți frustrat și în timp va acumula resentimente și frustrare.
1. Simți că părerea ta, dorințele și nevoile tale sunt luate în considerare de celălalt.
2. Te simți văzut și apreciat în relație și celălalt la fel.
3. Contribui la o relație sănătoasă.
4. Îi permiți celuilalt să-și exprime și să-și manifeste propriile dorințe, așa cum este normal într-o relație sănătoasă.
5. Ai o relație echilibrată în care ambii parteneri simt că sunt importanți.
6. Le arăți și celor din jurul tău că se poate, îi inspiri prin puterea propriului exemplu.
7. Ai o relație sănătoasă cu tine însuți pentru că îți ești fidel valorilor tale importante, fără să-l neglijezi pe celălalt.
8. Îți crești încrederea în tine.
9. Simți că meriți.
10. Devii mai conștient de curajul tău, prin faptul că inițiezi negocieri și acest lucru te ajută să-ți atingi mai ușor obiectivele.
Cum îți influențează viața?
1. Îți alterează relația cu tine însuți și nu vrei asta.
2. Mai devreme sau mai târziu apare un conflict interior care poate fi devastator pentru relația cu tine însuți.
3. Dacă relația cu tine însuți este amprentată în mod negativ de ceva dăunător, respectiv de un compromis și relațiile cu ceilalți vor fi afectate în mod negativ. Pentru că te raportezi la relațiile cu ceilalți în funcție de relația cu tine însuți.
4. Îți macină sufletul.
5. Îți poți rata misiunea vieții, făcând ce vor alții pentru tine în loc să faci ce simți și ce îți dorești tu pentru tine.
6. Accepți relații toxice profesionale sau personale.
7. Îți subminezi stima de sine și încrederea în puterea personală.
8. Trăiești o viață după proiecțiile altora, în loc să-ți construiești viața așa cum consideri tu.
9. Ești captiv în deziterate sociale în loc să-ți urmezi calea.
10. Devii victima unor convingeri și credințe limitative care nu îți aparțin ci doar sunt preluate (din mediul în care ai trăit).
Iată câteva indicii la care să fii atent(ă), poate că se aplică mai mult în relațiile profesionale:
- Îți găsești justificări de fiecare dată când ai vrea să negociezi.
- Justificările proprii sunt atât de puternice încât te fac să-ți spui: „Lasă...”
- Deși îți apare în minte gâmdul de a negocia, te răzgândești.
- Amâni momentul în care ai putea să negociezi...pentru că există un disconfort interior.
- Nu acționezi atunci când îți vine gândul și ulterior îți spui: „hmm...nu trebuie nepărat..„
Toate aceste semne și altele care probabil nu mi-au venit în minte când am scris acest articol si care îți vin ție în minte acum când citești, sunt efectele unor experiențe sau întâmplări din istoria ta și pe care încă le porți în rucsacul tău emoțional. Ele vor produce efecte în viața ta de adult, adică vor avea impact în viața ta atât timp cât vor rămâne nevindecate/netransformate.
Cu alte cuvinte experiențele, rănile emoționale nevindecate, autosabotorii și/sau anumite credințe, te vor face să consideri că nu meriți să negociezi anumite lucruri sau te vor face să crezi că e ok să accepți un compromis care îți face rău.
Oricum ar fi pentru tine situația în prezent, vreau să știi că oricând poți schimba modul în care comunici. Dacă până acum ai acceptat ceva toxic, poți oricând să te repoziționezi. Când la un moment dat conștietizezi că ești parte a unui compromis care îți face rău, poți oricând să vorbești cu cineva care te poate ajuta, să-ți faci un plan și să te retragi sau să reconfigurezi înțelegerea.
Ai aceste drepturi și eu îmi doresc pentru tine să le aperi și să le exerciți.
Cookie | Durată | Descriere |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |