Dacă mi-ai cere să-ți spun în 3 cuvinte, care este cea mai frecventă cauză a problemelor cu care se confruntă oamenii în relațiile lor, răspunsul meu sună așa: relația cu sine.
Ce mă face să spun asta?
Experiența de lucru cu oamenii care vin la mine, îmi indică această cauză generală.
Sincer vorbind, dacă mă uit la cultura de comunicare relațională cu care plecăm în viața de adult, lucrul ăsta nu mă surprinde. Am mai spus și simt nevoia să repet, deși avem atât de multă nevoie de comunicare (astfel încât să ne putem susține relațiile), nu învățăm la școală, nici la facultate...
Dacă nu ești mulțumit cu anumite arii din viața ta, înainte de a aplica strategii doar la nivel rațional, ai nevoie să te uiți în spațiul tău interior și să vezi cum este relația cu tine însuți: ai grijă de ea sau acesta este un subiect la care ai nevoie să lucrezi.
Toți oamenii cu care eu am lucrat, fără excepție, unii mai mult alții mai puțin aveau nevoie să-și îngrirjească relația cu sine. Este așa pentru că, cei mai mulți dintre noi nu am fost crescuți într-o cultură de ,,selfcare,,. Cu toate astea, dacă ești pe drumul evoluției tale personale, este responsabilitatea ta de adult, să ai grijă de cea mai importantă relație din viața ta.
Relația cu tine însuți ia naștere în momentul în care ai fost conceput. Sigur că nu ești conștient atunci, pentru că nu ai cum, însă acela este momentul în care se înfiripă această relație. Ar putea să sune neobișnuit însă gândește-te că tu și relația ta cu tine, sunteți împreună de la început până la sfârșit și nu poate exista o separare între voi.
Faptul că respiri, că trăiești într-un anumit spațiu fizic sau temporal arată că existi. Și fie că îți dai seama sau nu, existența ta este însoțită de relația cu tine însuți.
Relația cu tine este modul în care:
- Te raportezi la tine
- Te apreciezi sau nu
- Te percepi pe tine însuți
- Te simți pe tine
- Îți vorbești (prin dialogul interior)
- Gândești despre tine
- Te mobilizezi în diverse situații
- Te înțelegi sau te judeci
- Te prezinți celorlalți
- Ești aspru cu tine sau ești bun (te focusezi pe a învăța în loc de a te învinui)
Deci, nu este greu să ai o relație cu tine însuți, o ai oricum. Dificil este să ai o relație bună cu tine însuți, o relație în care să te valorizezi, să te respecți și să te iubești așa cum ești.
Relația cu sine este nu doar fundamentul tuturor celorlalte relații pe care le formezi cu cei din jurul tău, ci este acea bază la care te raportezi în tot ce îți propui, tot ce crezi despre tine și tot ce faci.
Psihologii spun că momentul în care un copil începe să folosească cuvântul ,,eu,, - este momentul în care începe să devină conștient de sine. Din acel moment natura relației cu sine, este amprentată de modelul relațiilor din mediul în care crește și pe care le experimentează în mod direct. Cu alte cuvinte, modelul de relație pe care l-ai văzut în apropierea ta, în familie, este modelul de relație la care te vei raporta conștient sau nu (mai mult inconștient).
E valabil atât pentru relația cu sine cât și pentru relațiile cu ceilalți.
De exemplu, dacă părinții tăi nu aveau o relație sănătoasă cu sine (nu se valorizau, tot timpul era altceva mai important decât ei înșiși, nu alocau timp pentru ei etc), vrei prelua acest model de relație cu sine. Ești obișnuit cu acest model, îți este mai mult decât familiar și mult timp nici nu știi că se poate și altfel. Așadar, acesta este tipul de relație pe care tu îl vei reproduce în mod automat cu tine însuți.
Dacă adulții din viața ta s-au raportat la tine - copil fiind - în mod agresiv sau neglijent, copilul va considera că așa este firesc, că așa este viața și prin urmare va crede că așa este normal să se poarte cu el însuși și cu ceilalți.
Copilăria este perioada din viață în care un copil este ca un burete și asimilează tot, neavând capacitatea să discearnă ce îi face bine și ce nu, de altfel nici nu are termen de comparație. În felul acesta, existența copilului este influențată și amprentată de ceea ce vede în jurul lui și pe baza a ceea ce vede (și consideră că așa e normal) va avea primele reacții proprii, care mai târziu devin convingeri despre viață, apoi se tranformă în atitudini și ulterior în comportamente.
În schimb, dacă părinții se raportează la copil cu bunăvoință, cu răbdare, cu iubire și cu încredere, îi vor crea acestuia un cadru sigur în care el își poate forma o relație solidă cu sine. Mai departe viața și experiențele pe care le trăiește îi vor aduce provocări pe care poate să le depășească mai ușor dacă se va raporta la sine, într-un mod sănătos.
O relație bună cu sine înseamnă în primul rând să te raportezi la tine, ținând cont de mai multe aspecte:
- Relația cu corpul tău
- Relația cu mintea ta (cu raționalul tău)
- Relația cu emoțiile tale
- Relația cu spiritul tău
- Relația cu profesia ta (cu cariera ta)
- Relația cu banii
- Relația cu ceilalți (colegi, familie, prieteni)
Cum ai putea să fii bine cu cei din jurul tău, dacă nu ești bine cu tine însuți?
Ai o relație bună cu tine însuți, dacă ai grijă de această relație, o hrănești, o protejezi și nu permiți mesajelor toxice, care pot veni din interior sau din exterior, să o murdărească.
Să fii într-o bună relație cu tine înseamnă, să poți să faci alegeri care poate îi vor deranja pe ceilalți, dar care pe tine te înseninează, te scapă de poveri și te lasă să respiri ușurat.
Fii pentru tine o companie bună și împlinitoare, și asumă-ți pe de o parte limitele și pe de altă parte nevoile și dorințele.
Să ai o bună relație cu tine îți permite să te raportezi la ceilalți nu din nevoie, nu din disperare, nu din complexe nerezolvate sau pentru a compensa ce-ți lipsește, ci din bucuria și plăcerea de a descoperi neprevăzutul pe care-l aduce întâlnirea cu celălalt.
Dă-ți voie să ai o bună relație cu tine însăți și fii responsabil atât pentru dorințele tale cât și pentru fricile tale.
Dacă ți se pare greu să ții cont și să pui în practică toate cele de mai sus, acesta este un prim indiciu, că relația cu tine însuți nu este una sănătoasă.
Vestea bună este că oricând poți începe să lucrezi la relația cu tine însuți. Important este să vrei să faci anumite demersuri și să permiți cuiva să te însoțească (de preferat un specialist) în acest proces de cunoaștere și recalibrare.
Într-un alt articol aminteam ceea ce spune Jacques Salomé – creatorul metodei ESPERE și al comunicării relaționale – și anume că, relațiile sunt ca vasele comunicante.
Dacă în viața personală ai relații care te împlinesc și te energizează, vei aduce aceste stări și în relațiile profesionale.
Dacă relațiile profesionale îți consumă multă energie sau dacă relațiile profesionale sunt toxice, vei fi afectat de aceste lucruri în relațiile personale, pentru că ești om și pentru că nu ai cum să le separi sută la sută.
Pe de altă parte în ambele tipuri de relații (rofesionale și personale) se va oglindi relația cu tine însuți. Cum spuneam puțin mai sus, te raportezi la relațiile cu ceilalți în funcție de relația pe care o ai cu tine însuți.
Așadar, ca să răspunde la întrebarea de mai sus: calitatea tuturor relațiilor tale este influențată de calitatea relației pe care o ai cu tine. Pentru că ceea ce este în interiorul tău se va reflecta în exterior.
Când vrei să schimbi sau să îmbunătățești ceva din exterior, lucrează mai întâi în interior.
Este ca atunci când o rană adâncă, se vindecă din interior spre exterior.
O rană emoțională se manifestă prin faptul că simți în mod amplificat (mult amplificat) anumite emoții, trăiri apărute în urma unor factori declanșatori (experiențe, anumite cuvinte spuse de cineva și care au asupra ta un impact amplificat).
Jacques Salomé vorbește despre 7 răni emoționale care se formează cel mai adesea în primii ani de viață și care ne marchează atât relația cu sine cât și relațiile cu ceilalți. Fiecare purtător de rană emoțională are asociată o ,,mască,,. Această mască este un mecanism de apărare pe care și l-a format, cel care are rana, pentru a face față mai ușor experiențelor vieții.
Iată care sunt acestea:
1. Rana de nedreptate cu masca Rigidul/Justițiarul
2. Rana de respingere cu masca Evitantul
3. Rana de abandon cu masca Dependentul
4. Rana de neputință cu masca Implicatul
5. Rana de trădare cu masca Dominatorul
6. Rana de rușine cu masca Perfecționistul
7. Rana de umilire cu masca Masochistul
Efectele rănilor emoționale se regăsesc pe deplin și în relațiile profesionale și pentru că este un subiect amplu, voi dedica un articol separat.
La capitolul acesta acțiunea definitorie numarul 1 este: lucrează cu tine.
Lucrează cu tine pentru a te înțelege, pentru a te cunoaște mai bine, pentru a te accepta, pentru te vindeca, pentru a închide situațiile rămase neîncheiate, pentru a face curat în interiorul tău și pentru a restitui ce nu îți aparține și ți-a făcut rău sau încă îți mai face.
Acțiunea definitorie numărul 2 este: permite unui specialist să te însoțească.
Este ca atunci când mergi la kinetoterapie. Vrei să-ți spună cineva ce ai de făcut, ce e bine, ce îți recomandă și dacă îți este greu când îți faci exercițiile, nu vrei să fii singur.
Este același lucru și când decizi să lucrezi la relația cu tine însuți.
Ca să ai o relație bună cu tine, ai nevoie să te vindeci. Ca să te vindeci ai nevoie să găsești cauzele și apoi să le remediezi. Asta se face prin demersuri specifice într-un cadru în care te simți în siguranță.
Specialistul este acea persoană care știe ce simți, te ghidează, are răbdare și îți ține oglinda pentru ca tu să vezi progresele.
Iată 6 acțiuni concrete pe care să le faci când vrei să-ți consolidezi relația cu tine însuți:
1. Alege un specialist cu care rezonezi și dă start procesului de vindecare.
2. Ai răbdare cu tine. Nu poți schimba peste noapte ceea ce s-a consolidat în ani de zile. E nevoie de timp. Fii optimist și acordă-ți timp.
3. Fă-ți timp pentru demersurile, temele sau exercițiile pe care ți le recomandă specialistul tău. Ce se întâmplă între sesiuni e important, are loc ca un fel de reașezare a unor lucruri în interiorul tău.
4. Notează-ți progresele în fiecare săptămână sau mai des.
5. Învață și exersează abilități relaționale. Cu alte cuvinte pe măsură ce vindeci lucruri din trecut, care ți-au făcut rău, învață cum anume să te porți astfel încât să nu se repete și să-ți creezi o nouă viață.
6. Odată ce vei deveni relațional, e foarte posibil să vrei să reevaluezi anumite relații. E absolut firesc. Pentru Eu-l tău autentic care începe să se arate și să se împlinească, s-ar putea ca anumite relații să nu mai fie potrivite.
Cookie | Durată | Descriere |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |